Tove Hansen vill nå OS med Elitprogrammet

OS i Paris 2024.
Dit siktar Tove Hansen – en av Sveriges största judotalanger någonsin.
Ett steg på vägen är flytt till Malmö och deltagande i Elitprogrammet hos Malmö idrottsakademi.

När Tove Hansen i februari 2019 gjorde sitt första SM på seniornivå slutade det med guld i 63-kilosklassen, samt en medalj av samma valör i juniorklassen. Den idag 20-åriga judoutövaren från Kalmar har i våras avslutat gymnasieutbildningen i Lindesberg, med inriktning på judo, och fokuserat på att komma tillbaka efter en axelskada. Hon ingår sedan tidigare i SOK:s stödprogram Topp och talang 2022.
– Anledningen till att jag fick upp ögonen för Malmö idrottsakademi och Elitprogrammet var att min tränare haft kontakt med verksamhetschefen Niklas Harris. Jag hade nyss bestämt mig för att flytta till Malmö och rätt omgående insåg jag att Elitprogrammet skulle vara en fantastisk resurs. Så jag sökte in och fick svar väldigt snabbt efteråt.

Hur ser din vardag ut som ny Malmöbo?
– Nu börjar vuxenlivet på riktigt. Jag ska studera ”Idrott, etik och filosofi” på Malmö universitet och träna med LUGI. Jag känner mig hemma och har för länge sedan redan blivit introducerad kring vikten av att äta falafel på rätt ställe, haha.

Tove menar att Elitprogrammet hos Malmö idrottsakademi kompletterar SOK:s program.
– Nu kommer jag att kunna få hjälp med precis allt jag behöver. Det som skiljer är att SOK har ett väldigt specifikt mål.

Vilka dörrar som nu öppnas är du mest intresserad av?
– Fysträningen är viktig för mig att utveckla. Där känner jag att det kan bli bättre.

En elitidrottare lägger ner tusentals timmar på träning. Och kan man vara så effektiv som möjligt alla de där tusentals timmarna så går det vinna marginaler som kan vara matchavgörande.
– Karriärsavgörande till och med. Man kan förlora en judomatch på en sekund och så är den turneringen körd…
– Även den mentala biten är väldigt viktig. Att verkligen vara hundraprocentig i träningen. Sedan är det tufft i judo med rätt få internationella tävlingar. Man måste kunna pressa sig själv i träningen och sedan vara kall nog när allt väl sätts på sin spets, för att sedan hantera både med- och framgång. Sätter man på autopiloten blir det inte bra.
– Har man inte erfarenhet från tävlingar är det nog viktigt att vara öppen för saker som mental träning.

Vilka slitage får du på kroppen som judoutövare?
– Främst axlar och knän. I Elitprogrammet har jag precis blivit instruerad i hur man kan ta första steget till att arbeta förebyggande. Det är väldigt intressant.

OS i Tokyo är framflyttat till 2021. Om det ens blir av då. Men för Toves del är det OS 2024 i Paris som är det första stora internationella målet.

Hur är det att träna i så många år inför en tävling där du kan åka ut på någon enstaka sekund?
– Det kan vara tufft. Men jag gillar det.

Vilka andra målsättningar har du?
– Nästa SM går i början av 2021. Om det nu kommer att arrangeras. Men det är nästa slutmål.

 

Christoffer Ekmark, Skånesport