Nätverksträffar är guld för Malmös ledare

Malmö idrottsakademi vill erbjuda en plattform där de aktivas tränare kan träffas och utvecklas. Därför bjuder man regelbundet in till nätverksträffar för just tränarna.

Senaste gången gästföreläste Renée Slegers från LB07 och Rikard Magnusson från Solröd Strand Badmintonklubb i Danmark.

Sammankomsten hölls i den östra foajén i Baltiska Hallen och Slegers berättade om hur hon, som relativt ny tränare, jobbar hårt med att involvera spelarna, bland annat med hjälp av regelbundna skriftliga utvärderingar.

Magnusson berättade bland annat om svårigheten att få hårt satsande och framgångsrika individuella idrottare att även få en känsla för klubben och åtminstone ibland vara på plats och ställa upp för den. Han kom även in på hur det är att träna sin egen dotter.

I en avslutande diskussion tände det dessutom till rejält om begreppet talang. Åsikterna spretade brett om allt från vad en talang egentligen är och ska definieras till hur nödvändigt det är att ha talang för att nå framgång.

Att upplägget är bra och nyttigt bekräftade två av deltagarna.

Dels MAI-tränaren Kristina Rosenqvist, som också har sin dotter i Elitprogrammet (Erika Wärff).

– Det blir både en bekräftelse på att man är lite rätt på det och att man har samma problem och utmaningar i många idrotter även om det ibland är väldigt olika förutsättningar i dem.

Dels Tomas Kollar, sportchef för Elitjunior och Dam i Malmö Redhawks.

– Det är alltid kul och intressant att få lyssna till tränare från andra idrotter, att utbyta erfarenheter och inse att man ofta möts av samma problematik. Tror också att det är bra att tränare för lag- och individuella idrottare möts och att man då bryter ner det till att det är människor vi jobbar med. Vi är nog hyfsat lika alla människor oavsett om vi spelar badminton eller fotboll.

– Utmaningarna i ledarskap, coachning, i hanteringen av de aktiva är de samma. Någonstans tror jag också att det är viktigt att utgå från sig själv i sitt ledarskap. Att inte spela någon annan. Sedan anpassar man sig givetvis efter olika situationer, men det tror jag har med erfarenheten att göra. Där kommer erfarenhetsutbytet in. Oj, den situationen var ny för mig, med då fick jag lite input på hur jag ska hantera den om det händer för mig. Men man ska alltid vara ärlig och äkta.

Kristina Rosenqvist försöker vara med på alla träffarna, både med tränarna och de aktiva.

– Jag har varit med på de flesta. Än har jag dock inte föreläst själv.

– Det jag kunnat relatera till mest hittills är när förbundskaptenen i gymnastik Frederik Pierreville pratade. Säkert för att jag varit i gymnastiken själv. Ju närmre det är vad man själv håller på med desto lättare är det trots allt att ta till sig tankesätten och översätta till sin egen värld.

 

 

Text: Ole Törner