Skateboard i OS är guld för Oskar

Skateboard är en sport utan gränser och Oskar Rozenberg Hallberg har i hög grad en karriär med mycket resor och framgångsrikt tävlande i hela världen. Men han har fortfarande en bra bas i Malmö.

Det var här allt startade, det var i Malmö han gick i gymnasiet på Bryggeriet på Lantmannagatan och han tycker att beskrivningen av Malmö som en av de stora skate-städerna stämmer.

– Malmö är en av de bästa städerna för skateboard i hela Europa. Många reser hit bara för att åka och att man satsar på sporten har man en stor nytta av, säger Oskar Rozenberg Hallberg och berättar vilka andra städer han tycket bjuder på bra miljöer för skateboard.

– Barcelona, Paris och New York, ja nästan hela USA faktiskt.

Det är i den kategorin man ska sortera in Malmö. Det senaste året har Oskar Rozenberg Hallberg även blivit en del av Elitprogrammet på Malmö idrottsakademi. Något han verkligen uppskattar.

– Jag hade ju redan stor hjälp i och med att jag är med i SOK:s topp- och talangprogram. Men Elitprogrammet är ett bra komplement. Än har jag inte varit hemma så mycket att jag kunnat vara med på tematräffarna, men jag har fått massage, pratat med mentale rådgivaren Sverker Fryklund och fått hjälp av fystränaren Stellan Kjellander. Sedan är det jättebra att kunna få snabb kontakt och hjälp av Rickard Dahan på Kulan. Jag slår och skadar mig ju rätt ofta, säger han och skrattar.

Oskar Rozenberg Hallberg är bara 22 år gammal, men har redan blivit världsmästare två gånger. Senast i september när han vann Vans Park Series World Championship i USA.

Nästa år är det OS i Tokyo. Då gör skateboarden debut i det officiella OS-programmet. Allt talar för att Oskar kommer att vara med då. Alla i sporten är inte överens om att det är en god idé, men för Oskar är det ingen tvekan.

– Klart att det är omstritt, men jag tvekar inte. En framgång i OS skulle betyda ännu mer för mig än VM.

– OS är bara vart fjärde år och definitivt större än VM. Just att det är första gången i OS gör det dessutom extra speciellt. Den som vinner premiären kommer alltid att synas lite extra i historien. Klart att det lockar.

Och han har lagt en gedigen grund.

Från det att han blev gripen på allvar av skateboard vid nio års ålder säger han att i princip allt har handlat om den sporten; att träna, tävla, resa, filma och hänga med kompisar som delar hans intressen.

– Från 9 till 22 års ålder har varje dag gjort mig lite bättre, betonar han.

 

 

Text: Ole Törner