Niklas Harris fick drömjobbet – hos Malmö idrottsakademi

I 15 års tid har han arbetat som elittränare i handboll.
Nu tar en ny verklighet vid för Niklas Harris – som verksamhetschef hos Malmö idrottsakademi.
– Malmö idrottsakademi är ett av de absolut finaste centrumen för elitidrott som vi har i Sverige, säger 46-åringen om sin nya arbetsplats.

Sedan 1991 har Niklas Harris, 46, varit i handbollens tjänst. Under en lång tränarkarriär har han bland annat fört upp Lugi och H65 Höör till SHE och etablerat klubbarna som topplag i Sverige. Framöver är det dock en ny utmaning som väntar för 46-åringen.

I början av månaden meddelade Malmö idrottsakademi att Niklas Harris tar över som ny verksamhetschef efter Jan-Olov ”Lollo” Jakobsson.

– Jag känner spontant att det kommer bli fantastiskt roligt, inspirerande och passa mig otroligt bra, säger Niklas Harris.

Han har så smått börjat arbeta hos Malmö idrottsakademi, som är ett kompetenscentrum för hållbar elitidrott, och kommer fram till den 1 september arbeta på 10 procent. Niklas kommer då gå vid sidan av Jan-Olov Jakobsson samtidigt som han är pappaledig med sonen Nils, som föddes i februari 2018.

– Vi kommer överlappa varandra och jag får chans att tanka av hans erfarenhet. Det är världens möjlighet för mig att göra ett jättebra jobb. Han är en inspirerande person så det kunde inte bli bättre, säger Niklas Harris om sin företrädare.

Efter att ha arbetat som elittränare i 15 år och blivit pappa för tredje gången växte en känsla fram hos Niklas Harris om att testa på något nytt. Istället för att bli tränare för ett nytt elitlag ville han ta sig an ett arbete där han inte behövde vara ifrån familjen i samma utsträckning på kvällar och helger.

– Så plötsligt i höstas såg jag Malmö idrottsakademi i mitt Facebookflöde, då jag följer dem där. Jag sov på saken och sa till min fru ”Nej, jag vill inte jobba som tränare de kommande åren. Jag tänker slutföra mitt jobb med landslaget, som jag har i ett och ett halvt år till, och som jag gör på fritiden men i övrigt vill jag ha ett jobb på Malmö idrottsakademi eller liknande. Gud vad jag vill jobba på Malmö idrottsakademi”. Jag hade inte sökt ett jobb på 20 år men jag sökte och efter varje intervju jag var inne på lärde jag mig mer om Malmö idrottsakademi, läste på och blev övertygad om att jag verkligen vill jobba här.

Till slut fick Niklas Harris också sitt drömjobb – och återvänder därmed till sin gamla arbetsplats. När Malmö idrottsakademi startade upp 2003 arbetade Harris på fritidsförvaltningen i Malmö och var med Jan-Olov Jakobsson när han reste runt i Europa för att samla in intryck till den nya verksamheten i staden.

Med sin bakgrund som elittränare, och all den erfarenhet och förståelse för de aktiva som det medför, sin utbildning som statsvetare och personlighet som ordningsman anser Niklas Harris att tjänsten som verksamhetschef passar honom mycket väl.

– Mitt intryck är att Malmö idrottsakademi är ett av de absolut finaste centrumen för elitidrott som vi har i Sverige i dag. ”Lollo” har verkligen byggt upp det till det och för mig handlar det om att vårda och utveckla efter hand. I första hand handlar det om att titta över verksamheten, vårda den och se till att bibehålla den höga standarden den har. Sen kan jag utveckla vissa bitar och sätta min personliga prägel, men det är inte det viktiga initialt. Det ”Lollo” byggt upp är imponerande och det ska jag hålla kvar.

Malmö idrottsakademis drivs av Malmö stad i samverkan med Malmö universitet och Skåneidrotten och tillsammans ska idéerna vidareutvecklas och förfinas, för att sedan ta Malmö idrottsakademi till nästa steg.

– Efter att ha jobbat med verksamheten i nåt år är det dags för oss att sätta upp mål för hur vi ska vidareutvecklas. Det har varit tydligt att det ”Lollo” gjort är Malmö idrottsakademi 2.0. Nu är det dags för 3.0. Där har jag i dagsläget lite idéer men jag behöver mer info om de aktiva och från de tre organisationerna för att veta var vi ska ta vägen. Men jag är väldigt bra på att sätta tydliga och konkreta mål, om än lite halvvilda i den bemärkelsen att det är rätt tuffa mål, men det tycker jag att mål ska vara. Vi ska kunna mäta av på kort sikt men långsiktigt ska det vara tuffa mål på vad vi vill skapa.

Tjänsten hos Malmö idrottsakademi innebär att Niklas Harris, åtminstone för några år, kommer försvinna från elithandbollen. Arbetet som förbundskapten för F00-/01-landslaget kommer fortsätta till och med VM 2020. Handbollstränare kommer han dock fortsättningsvis vara – om än inte på högre nivå än för lagen där sonen Albin, 7, och dottern Matilda, 4, spelar.

– Jag är väldigt gärna typ mentor eller sitter med i någon dam- eller herrgrupp för ett elitlag. Men det är i så fall på fritiden som en ideell verksamhet. Nu är det det här som gäller i några år sen får vi se längre fram. Jag känner att det närmsta femårsperspektivet är vikt åt Malmö idrottsakademi, sen får vi se.

Även om fokus framöver kommer ligga på all form av elitidrottande släpper inte Niklas Harris handbollen helt och hållet. Förutom att arbeta som ungdomstränare i H43 fortsätter han som barnboksförfattare – och en fortsättning på pixiboken ”Alva spelar handboll” är planerad.

– Jag har sagt till Malmö idrottsakademi att det är väl det enda jobbet utöver dem som jag kan tänka mig längre fram. Att jag kan tänka mig att skriva på kvällarna. Det skrattade de glatt åt och sa att jag fick göra.

Niklas Harris tillträder sin tjänst hos Malmö idrottsakademi fullt ut den 1 september.

 

Text: Robert Rosén, Skånesport
Foto: Svenska handbollsförbundet