Nytt år med Malmö idrottsakademi

I augusti kickade vi igång ett nytt år med elitprogrammet på Malmö idrottsakademi. Det har varit ett mycket speciellt år för alla oss som jobbar inom idrottsrörelsen. För så väl bredd som elit. Vi har känt att vi har betytt mycket för de som står för den yttersta eliten i Malmö. Det blev ett ofattbart tomrum under våren. Ett tomrum som byttes till energi och kraft. Vi har många Malmöbor som är aktuella för att delta i OS. Det blev flyttat men nu är det fullt fokus på kvaltävlingar, nya mästerskap och ett OS i Tokyo 2021.

Just att vi har funnits här under våren och sommaren och hjälpt våra aktiva har inneburit att vi fått fler och bättre ansökningar än någonsin. Det är mycket glädjande. Därför ökar vi även antalet antagna från 50 till 60 i år. 25 kvinnor och 35 män med en medelålder runt 23 år. Vi hjälper i första hand de mindre (ekonomiskt sett) idrotterna som inte har så goda förutsättningar från början. Flera av de aktiva har redan internationella meriter i form av medaljer på EM och VM. Årets elitprogram innehåller 23 olika idrotter. Några exempel är thaiboxning, voltige, brottning och skateboard.

På grund av det ökande intresset för vår verksamhet så har vi även fördjupat vår dialog med SOK (Svenska olympiska kommitteen), då 14 av våra aktiva även har stöd från SOK.

Det har även lett till att vi med SOK börjat diskutera samarbeten med flera specialidrottsförbund om att förlägga landslagsaktiva i Malmö. Vi kommer t ex redan nu under hösten att ha ett landslagsläger i brottning och ett i judo i vår stad. Även friidrottsförbundet har gått in och stöttat vår möjlighet att utveckla elitprogrammet.

Malmöidrotten behöver både bredd och elit, både ungdomar och seniorer. Både glädje och allvar.

Vi tänker att Malmö idrottsakademi tar ansvar för elitverksamheten men gärna via våra elitaktiva och där vår verksamhet bidrar som goda förebilder och visar att man kan komma långt genom att vara hängiven och träna hårt. Vi är en del av Kul i Malmö (aktiviteter under skollov), Girlpowerweekend och CTC (Community that cares) arbeten. Malmö idrottsakademi samarbetar även aktivt med Malmö idrottsgymnasier och Malmö idrottsgrundskola.

 

Niklas Harris
Verksamhetsansvarig Malmö idrottsakademi