Resurser och kontakter är guld för elitsatsningen

Den 7 september drar Paralympics igång. Malmö idrottsakademi håller några extra tummar för Fatmir Seremeti, Stefan Gahne och Peter Weichel i goalball-landslaget – och för Tobias Sandberg i rullstolsrugbylandslaget.

Bytte idrott
Tobias Sandberg startade sin karriär inom parasporten för 15 år sedan, men då inom rullstolsbasketen. 2007 bytte han spår och gick över till rullstolsrugby, ett val som gör att han nu är på väg till Rio för att representera Sverige i Paralympics.

– Vi har hamnat i en väldigt tuff grupp, men en bra dag kan alla lag slå varandra, berättar Tobias.

 

Elitsatsning, jobb och familj

Tobias har haft en lite annorlunda Paralympics uppladdning än sina lagkamrater, då han nyligen blev pappa för andra gången.

– Laget har legat på flera läger och deltagit i många turneringar för att utveckla fler kedjor under årets gång. Jag själv blev som sagt nyligen pappa för andra gången och har dessutom börjat arbeta vid sidan om, så mitt deltagande under uppladdningen har blivit något mindre, men det har varit bra för laget som just har kunnat testa på lite olika kedjeformationer, menar Tobias.

 

Silver på EM

Det svenska rugbylandslaget kvalificerade sig till Paralympics genom att ta sig till final i EM som avgjordes i Finland i september 2015.

– Ja det var en tuff turnering men vi lyckades ta oss till final, vilket var vår huvudmålsättning då finallagen blev direktkvalificerade till Paralympics. I finalen mötte vi England som kört en uppladdning på fyra år, med nya spelare och coacher. De har dessutom ett landslag bestående av proffs där alla får betalt för att spela rugby, så en uddamålsförlust mot dem kändes trots allt ok. Vårt fokus låg som sagt på att ta oss till Paralympics, vilket vi lyckades med!

 

Chans till medalj

Paralympics  arrangeras 7-18 september  i Rio de Janeiro. Det blir det 15:e sommarparalympics i ordningen och rullstolsrugbyn drar igång den 14 september.

– Vi har ingen lätt uppgift framför oss. Vi möter ett Japan som vi är tvungna att slå för att ha en chans att ta oss vidare till semi. Lyckas vi med det så känns en pallplats inom räckhåll. Vi åker till Rio tio dagar innan vi börjar spela turneringen och jag kan lova att vi kommer att vara hungriga och taggade!

 

Gör satsningen mer professionell

Tobias Sandberg har ingått i Malmö idrottsakademis Elitprogram sedan 2015 och han säger själv så här om betydelsen av stödet:

– Stödet från Malmö idrottsakademi betyder mycket. Det är mycket nytt både för både mig och dem vad gäller träning för en rullstolsidrottare. Med stödet från Malmö idrottsakademi blir min satsning mer professionell då de tillhandahåller resurser och kontakter som gynnar min elitsatsning. Något jag dock saknar är tillgång till simning som är en viktig del av min rehabträning då jag använder mycket armar och axlar både till vardags och inom min idrott för att förflytta rullstolen. Så det kan väl vara en passning tillbaka till Malmö idrottsakademi, avslutar Tobias med ett leende.

 

 

FOTNOT: Förutom Tobias ingår Andreas Collin, Claes Bertilsson, Glenn Adaszak, Lars Varnerud, Loa Rissmar, Mikael Norlin, Rickard Löfgren, Roger Lindberg, Stefan Jansson, Thomas Eriksson och Tomas Hjert i den svenska rullstolsrugbytruppen i Rio. Malmö idrottsakademi önskar hela laget lycka till!