Tack för ett fantastiskt idrottsår 2021

Ett år kan gå fort men också långsamt. Jag skulle vilja säga att 2021 har gått ”fortlångsamt”.

Det var ganska hopplöst och segt under första månaderna. Vi saknade våra tävlingar, våra mästerskap med nerven, kampen och adrenalinet. De tävlingar som genomfördes gjorde det bakom stängda dörrar och utan publik. Den publik som skapar allt det som har med elitidrott att göra.

Samtidigt tränade vi på, alla fantastiska aktiva och tränare kämpade, jobbade och gjorde ”jobbet”. Tiden gick och solen stod högre på himlen.

Från ungefär juni och framåt så öppnade allt upp. Tävlingar, cuper, mästerskap och seriespel. Det var nästan omöjligt att följa alla, överallt. Vilken energi och vilken kraft idrotten ger.

Vi har från juni sett VM, EM, SM och inte minst ett OS passera förbi. Det har varit häftigt att följa alla de aktiva som är knutna till Malmö idrottsakademi. Både individuella och de lag vi jobbar med. Nämner man någon glömmer man alltid någon annan, men jag ska, precis som ni alla ledare och aktiva där ute, vara lite modig och faktiskt nämna några.

Ovanstående är tillsammans med alla andra aktiva viktiga förebilder i Malmö. Vi har i år börjat jobba tydligare med just förebildsarbetet. Är man elitidrottare inom Malmö idrottsakademi är man även en förbild på och utanför idrottsarenan. Detta är något positivt för idrottaren som förutom att göra ett fint arbete också stärker sitt varumärke. Att göra gott ger också gott. Vi vill skapa ett bra och hållbart Malmö samtidigt som vi vinner guld.

Jag anser att alla som jobbar och är engagerade i Malmö idrottsakademi under året har förhållit sig till pandemin på ett sätt som bara idrotten kan. Man har tänkt att hela tiden göra det bästa av situationen, vända och vrida på möjligheterna att fortsätta träna, tävla, hålla möten, samtal och utbildningar.

Jag vill hävda att våra kompetenspersoner håller världsklass. Vi har under hela pandemin, i vått och torrt, funnits där för elitidrotten. Våra kompetenspersoner är extremt efterfrågade. Varje år får vi toppbetyg på våra utvärderingar.

Året 2021 är året då vi på allvar skapade elitidrottscentrum på stadionområdet. Först ut var Judoförbundet. Centrumet invigdes i september och sen dess har det varit full fart. Det har varit landskamper, träningsläger, landslagsläger och träningar i stort sett varje dag under hösten. Vilket lyft för oss alla. Tack för gott samarbete. Näst på tur står Brottningsförbundet som flyttar in i januari – mer om det i vår men hittills har det varit ett nöje att arbeta med er också.

För oss på Malmö idrottsakademi har det hela tiden varit viktigt att inte ”stänga ner” utan att hitta nya lösningar. Istället för en fysisk konferens så har vi för andra året i rad har vi fyllt novembers mörka mornar med intressanta frukostsamtal. Jag tycker att vi lyckas väl med att få hit några av idrottens mest aktuella profiler. Ett par veckor efter det att Tomas Axnér var hos oss hyllas han av idrottsvärlden för sitt djärva ledarskap under VM. Två veckor efter det att Caroline Seger var hos oss spelar hon som lagkapten VM-kval på Eleda Stadion i Malmö.

Vårt mål är att vara ett hållbart, ledande och levande elitidrottscentrum.

Jag vill genom detta brev tacka alla samarbetspartners, kompetenspersoner, aktiva och ledare för ett fantastiskt idrottsår 2021.

God Jul och gott nytt år!

Niklas Harris
Verksamhetsansvarig
Malmö idrottsakademi