Till Malmö tack vare judons elitcentrum – siktar mot OS 2024

Svensk Judo har numera Malmö som bas. Avgörande för det har Malmö idrottsakademis utveckling varit.

En som följt med i flytten är OS-satsande Ida Eriksson och nu är hennes dröm på väg att kunna bli verklighet.

Flyttade till Malmö på grund av elitcentret

24-åriga Ida Eriksson gjorde sitt första landslagsframträdande som 14-åring. Nu, tio år senare, har hon avverkat sitt första VM och har siktet inställt mot OS 2024.

I Malmö har hon huserat ett drygt år.

– Svensk Judo skulle starta upp sitt elitcenter där och jag ville samtidigt börja studera på universitet. Jag högg direkt. Samtidigt kände jag att det skulle vara bra för mig med miljöombyte efter flera år i Lindesberg.

Judon i Sverige tog vid flytten till Malmö flera steg framåt i sin professionalitet.

Vad betyder det elitcenter som nu är beläget i Baltiska Hallen för dig?

– Väldigt mycket. Det underlättar ens vardag. Jag får dagligen träna med mina landslagstränare och landslagskollegor. Det innebär hög kvalitet på varje pass i en miljö som är väldigt proffsig. Tidigare fick man jaga hjälp om det hände någonting eller om man behövde expertis – nu får jag tillgång till väldigt mycket på samma plats. Det sporrar en att fortsätta satsa. Att vi har varandra på samma ort, på samma plats, kan även göra det enklare de dagar det är tungt. Träningsgruppen jag har nu har alltid varit väldigt viktig för mig, även om det är en individuell idrott.

Har fått hjälp att hantera nervositet…

Vilka resurser inom Malmö idrottsakademi har du nyttjat och vilka planerar du att nyttja?

– Jag träffar idrottspsykolog Sverker Fryklund väldigt ofta. Jag blir så fruktansvärt nervös när jag ska tävla och har fått hjälp och trix för att hantera det. Den mentala träningen har hjälpt mig mycket.

– Vi har även tillgång till Sara som jobbar med nutrition även om jag aldrig haft stora problem själv och det är en viktig del. Flera andra i gruppen har träffat henne. Under min gymnasietid fick jag lära mig mycket om de bitarna, andra kanske inte har fått det.

…styrka och rehab

Ida Eriksson tävlar i -70-klassen. Det innebär att man måste ha god kontroll på sig egen kropp.

– Alla viktklasser i judo är OS-viktklasser, till skillnad från brottning. Jag väger ganska bekvämt runt 70 och slipper svälta mig inför tävlingar, även om det finns en kultur i viktklasser att banta…

– I framtiden kanske det blir mer samarbete med fysbiten. Jag har tidigare haft mycket hjälp av ”Talang 2022” som SOK hållit i. Stellan är med på våra gymövningar och kommer med små tips där. Sedan har vi hela rehabdelen på Kulan, om man behöver kollas upp med tejpning eller så.

”Oavsett hur det går ska jag njuta av tävlingar”

Ida Eriksson gjorde VM-debut under året.

– Jag gick en jämn första match och även om det inte gick som jag ville så var det en positiv upplevelse. Oavsett hur det går ska jag njuta av tävlingar, inte bli dödligt nervös, och nu fungerade den biten bättre. Jag kan se tjejer som jag vunnit mot gå långt i mästerskapet och det är inspirerande.

Vad betydde VM-deltagandet för din fortsatta satsning?

– Mitt mål var att få vara med på VM, det är ett kvitto på att jag utvecklats mycket under tiden i Malmö. Det i sig gör att man får lättare att motivera sig.

Satsar mot OS i Paris – och att jobba med PR

Det långsiktiga målet nu är OS i Paris 2024.

– Det började som en dröm när jag tittade på TV 2008, när jag var tio år. När jag kom femma på Europaungdoms–OS 2015 började jag drömma om det på riktigt och nu är det ett greppbart mål, säger Ida, som till vardags studerar Media & kommunikationsvetenskap.

– I framtiden hoppas jag kunna jobba med PR och marketing och jag vill plugga journalistik. Man får träffa intressanta människor och skriva om viktiga saker i det yrket.

Vad väntar under hösten/vintern?

– Först en tävling i Baku på Grans Slam, sedan blir det landslagsläger i Danmark och Österrike och sedan tävlingar och läger i Japan. Judon har inte säsonger på samma sätt, så vi är igång mest hela tiden.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se