Tog guld på sitt första senior-EM – satsar mot OS i Paris

För Jonna Malmgren har 2022 varit ett stort år.
I sitt första EM för seniorer blev det guld – och nu är siktet inställt på OS i Paris 2024.
– Att ha ett brottarcentrum i Malmö och alla resurser hos Malmö idrottsakademi är en stor tillgång på många sätt, säger Hörbytjejen.

Höll på med fotboll – föll pladask för brottning

I Hörby är det oftast fotboll eller handboll som gäller.

Så även för Jonna Malmlgren, inledningsvis.

– Jag höll på med fotboll som de flesta andra, men så fort jag fick se skolbrottning på en lågstadieskola så fastnade jag direkt. Idag känner jag samma glädje och kärlek till sporten, om inte mer. Även om brottningen är ett jobb nu.

”Aldrig känt att jag velat sluta satsa”

Att som kvinna förbli en sport trogen från ungdom till vuxenliv, dessutom i en individuell sport med begränsade doser av glamour, är sällsynt. Ännu färre klarar av steget från lovande junior till etablerad världselit på bara några få år.

Jonna är en av få som lyckats.

– Många kompisar i min ålder har valt att sluta med idrott när det är så mycket annat i livet som lockar. När jag kom till den åldern där man antingen satsar fullt ut eller skiter i det var det ett enkelt val. Jag har aldrig känt att jag velat sluta satsa. För mig har en brottningen alltid varit ett förstaval, säger Jonna och sätter sedan huvudet på spiken:

– Brottningen är en del av mig nu. Jag har min individuella mål som hela tiden driver mig framåt. När jag uppfyller målen blir det ett steg framåt. När det inte går spikrakt framåt har man alltid en långsiktig målsättning att luta sig mot.

Satsar, studerar och är ungdomstränare

Till vardags studerar Jonna i Malmö och är dessutom ungdomstränare i Bergania, för nybörjarna.

– Jag trivs väldigt bra med helheten. Det mesta går att anpassa till min brottningssatsning.

I Malmö idrottsakademis elitprogram har hon hunnit testa på de flesta olika resurser som finns att nyttja.

– Framförallt har jag gått mycket hos en idrottspsykolog, men även hos en nutrionist för att lära mig mer om kost. Sedan har jag också haft nytta av Malmö idrottsakademi när det kommer till olika fystester. Jag var med förra året också, så jag har jobbat med dem inför EM och är väldigt nöjd med det.

Upplägget toppade formen inför EM

På vilket sätt hade du nytta av Malmö idrottsakademis resurser på vägen till EM-guldet?

– Jag tränade ganska annorlunda och bättre inför det. Man hittade ett upplägg som verkligen fungerade och gjorde att jag toppade formen. Sådant är extremt avgörande inom brottningen och man vet egentligen först om man lyckats med det när man ställer sig på mattan.

Mer professionella förutsättningar än tidigare har det hur som helst blivit både för Jonna och andra skånska framgångsrika brottare. Brottningscentrumet i Malmö har skapat en stark gemenskap.

– Det är roligare att träna tillsammans. Och effektivare. För alla brottare är det viktigt att träna tillsammans med andra – då blir det en annan kvalitet när man kan stötta och sparra varandra. Det och alla resurser hos Malmö idrottsakademi har underlättat för mig. Man behöver rätt förutsättningar runt omkring sig för att lyckas fullt. Kost, psykisk hälsa och bara vetskapen om att det finns hjälp nära till hands är viktigt.

Närmast väntar för Jonna läger i omgångar, såväl utomlands som i Gällivare.

Därefter blir det SM i början av 2023 och därefter EM.

– Senare kommer ett VM till hösten som även är ett kval till OS i Paris 2024. Det är väldigt viktigt för mig att allting stämmer då.


Text: Christoffer Ekmark, Skånesport.se