Utveckling inom svensk elitidrott

Digitala frukostsamtal november 2020

Malmö idrottsakademi bjuder tillsammans med RF SISU Skåne och Malmö universitet in till fyra spännande frukostsamtal där vi diskuterar spännande utvecklingsfrågor inom svensk elitidrott. Samtalen sänds digitalt och kommer att vägledas av Malmö idrottsakademis verksamhetschef, Niklas Harris. 

5/11
Har staten ett intresse av elitidrott, eller handlar idrottsstödet enbart om att främja breddidrott, folkhälsa och att skapa meningsfull fritid för unga?  

Frukostsamtal med Johan R Norberg och Peter Mattsson
Torsdag 5 november 09:00 – ca 10:00

För bara ett halvår sedan hade Johan R Norberg hävdat att staten nästan enbart har en breddidrottspolitik i Sverige, men efter Corona så stämmer inte det längre.

Krispaketen som just nu hanteras i riksdagen är unika i en svensk kontext eftersom de bland annat handlar om att kompensera elitidrotten för uteblivna kommersiella intäkter. Är det en statlig uppgift att inkomstkompensera elitidrotten, om ja, hur ska den i så fall utformas?

Om vi bortser från Coronastödet, hur är dagens stöd utformat och hur fördelas det till elitidrotten? Finns det numera en uttalad ”elitidrottspolitik” i Sverige?

Johan R Norberg är professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet och kommer tillsammans med Riksidrottsförbundets idrottschef, Peter Mattsson, att diskutera dessa frågor. Peter har tidigare varit elit- och landslagschef på Engelska Golfförbundet. Dessförinnan var han förbundskapten och landslagschef på Svenska Golfförbundet. Peter är GIH-utbildad och har en Master i Pedagogiskt ledarskap från Uppsala Universitet.

”Har staten ett intresse av elitidrott, eller handlar idrottsstödet enbart om att främja breddidrott, folkhälsa och att skapa meningsfull fritid för unga? ” 

”Varför lyckas vissa lag och organisationer medan andra har svårt att skapa framgång och vinnarkultur?” 

Svenska fotbollslandslagets förbundskapten pratar om ledarskap, generationsväxling och spelarutveckling, tillsammans med FC Rosengårds Dam B-tränare och före detta holländska landslagsspelaren Renée Slegers.

Hur arbetar friidrottens förbundskapten tillsammans med sitt team för att nå framgång, och vilken stödapparat har världsstjärnan Thobias Montler i jakt på nya rekord och medaljer?