Sök Elitprogrammet – ett stöd som är guld värt

Är du med i landslaget eller på väg in i landslaget? Bor eller tränar och tävlar du för en förening i Malmö och har gått ut gymnasiet? Vill du ta nästa steg i din elitidrottskarriär? Då borde du söka till Malmö idrottsakademis Elitprogram.

 

Ett stöd på 25 000 kr – guld värt

Elitprogrammet är en central del av Malmö idrottsakademis verksamhet. Varje år antas 50 st Malmöidrottare till programmet och de får då ta del av Malmö idrottsakademis utbud till ett värde av 25 000 kr under ett år.

Med Idrottsgrundskolan och Idrottsgymnasiet är Elitprogrammet en möjlighet för idrottare i Malmö att gå hela vägen från ”idrottsklass till världsklass”. Elitprogrammet ger individuella elitidrottare på landslagsnivå eller på väg mot landslagsnivå en tillhörighet och ett betydande kompetensstöd för en hållbar prestationsutveckling för att nå sina drömmars mål, säger Jan-Olov Jakobsson som är verksamhetsansvarig för Malmö idrottsakademi. Malmö idrottsakademi finns på Stadionområdet, med kontor på Malmö stadion och gym- och testanläggning på Atleticum. Runtomkring finns diverse idrottsarenor som Swedbank stadion, Baltiska hallen och Isstadion – samt Malmös idrottsgrundskola och idrottsgymnasium.

 

Ökad delaktighet – hållbar talangutveckling
En nyhet för Elitprogrammet 2017/2018 är att Malmö idrottsakademi vill utöka samarbetet med elitföreningarna som har deltagare i programmet, detta för att gemensamt skapa en hållbar elitidrottsmiljö för de aktiva. Ett led i detta är att föreningens styrelse ska skicka in en nominering av elitidrottaren till Elitprogrammet för att den aktive ska kunna antas till programmet.

– Detta gör vi för att öka delaktigheten samt för att utöka och bredda samarbetet med föreningarna så att elitidrottarens träningsmiljö kan bli ännu bättre. Målet är att tillsammans bygga en kultur för långsiktig och hållbar talangutveckling, säger Jakobsson.

 

Nära till kompetens och stöd

Jonas Leandersson, friidrott, och Erica Björnestrand, thaiboxning, är två elitaktiva som varit med i Elitprogrammet flera år. Så här säger de om dess betydelse.
– Stödet jag får genom Malmö Idrottsakademis Elitprogram betyder att jag alltid har ett urval av stödpersoner från olika kompetensområden nära till hands. Om jag behöver hjälp med något specifikt relaterat till min idrott, finns det omgående en expert inom området till mitt förfogande. Även idrottskadeförsäkringen som man erbjuds när man är en del av Elitprogrammet är en stor fördel för att snabbt kunna få rätt hjälp med allt från prehabilitering till rehabilitering efter operationer, berättar Jonas som just nu är jag halvvägs in i ett 4 veckor långt träningsläger i Flagstaff, Arizona (USA). Där tränar han på hög höjd – 2100 m över havsnivå – tillsammans med stora delar av svensk elitlöpning. Flagstaff är lite av en samlingspunkt för internationella topplöpare vilket gör det både lärorikt och inspirerande för honom. Efter lägrets slut, med en månad kvar till tävlingsstart, åker Jonas tillbaks till Malmö som är hans bas under hela säsongen.

 

”Det finns ett genuint intresse”
Om en vecka åker Erica Björnestrand tillsammans med två klubbkamrater till VM i Minsk. Under hela vintern och våren har hon gjort en storsatsning, från SM i februari som slutade med guld till erbjudande om landslagsplats. Inför VM har hon spenderat otaliga timmar på gymmet i Baltiska hallen och är nu mitt uppe i sitt kostschema för att nå matchvikten. Hon känner sig välförberedd för att ta hem en VM-medalj till Malmö.

– Malmö idrottsakademi ger mig verkligen ovärderlig hjälp! Som satsande idrottare lever jag på en tuff budget. Malmö idrottsakademi ger mig ett stort stöd genom fler olika kompetensområden som jag annars inte hade haft möjlighet till. Detta gör att jag kan lägga mer kvalificerad tid på min idrott, fokusera och prestera. Bland annat har jag fått fysprogram framtagna för just mig, kostrådgivning och life skills management-rådgivning som hjälper mig balansera min satsning med studier och jobb. Och inte för att tala om mina besök till Malmö idrottsakademins sjukgymnaster som hjälper mig att hålla mig hel, berättar Erica och fortsätter,

– De absolut största fördelarna med Malmö idrottsakademi är all kunskap och engagemang vi som elitidrottare får ta del av. Jag upplever att det finns ett genuint intresse för att hjälpa oss idrottare att prestera och nå nya högre mål!

 

Sista ansökningsdatum till Elitprogrammet är 1 juni 2017.

 

Lär mer om sökkriterier och skicka in er ansökan och nominering här.